Opino

Josep M. Vallès: “Vull refermar el compromís d’aquest govern amb l’educació”

Bona tarda a tothom,

És un honor ser aquí, a la inauguració d’aquest nou curs escolar a Sant Cugat.

Vull donar la benvinguda a tots els qui ens acompanyeu en aquest emocionant inici.

El començament d’un curs  escolar és un moment especial, un moment en què renovem el nostre compromís amb l’educació i el creixement de l’alumnat i també de fixar-se fites i treballar dur per aconseguir-les.

Cadascú de nosaltres té un paper important per exercir en aquesta comunitat educativa que inclou les escoles bressol, l’escola pública, la concertada i la privada. Tots junts, podem aconseguir grans coses i de ben segur aquest any, ens enfrontarem a desafiaments i oportunitats úniques.

L’educació està evolucionant en resposta a les circumstàncies canviants i tots hem après a adaptar-nos. Els nostres infants tenen avui molts més estímuls intel·lectuals dels que teníem nosaltres a la seva edat. Continuem treballant plegats: escoles, família, entorn i administracions per a donar als nostres infants i joves  una educació de qualitat i un ambient de suport on tothom pugui prosperar. Perquè tenim la ferma voluntat de continuar promovent el talent, la creativitat i l’excel·lència.

Aquest curs els alumnes aprendran, creixeran i descobriran el seu potencial de la vostra mà. Sabem que els infants i joves tenen una curiositat innata per aprendre i aprofitaran cada oportunitat que se’ls presenti. Així, de forma natural adquiriran els coneixements, habilitats i valors que els faran créixer i superar-se.

Malgrat avui és un acte de trobada i celebració per a les escoles, les famílies hi teniu un paper essencial, perquè part de la raó de ser de les escoles és acompanyar i donar-vos suport en aquest viatge educatiu que és la criança dels fills i filles.

La col·laboració entre l’escola i les famílies és clau per a l’èxit acadèmic i personal dels infants i han de treballar plegades amb el conjunt de la societat per transmetre els valors que ens són propis. Creiem en una societat participativa, oberta i que rebutgi qualsevol mena de discriminació i en aquest sentit cal que l’escola sigui molt activa en el seu paper formador, entenent la necessitat d’educar en la igualtat des de la diferència i el respecte mutu. Aquest és un gran actiu que tenim i que ens enriqueix com a societat.

Fa pocs dies vam fer pública la situació financera de l’ajuntament i vam anunciar importants ajustaments per recuperar la bona salut econòmica de la institució. Amb tot, vull refermar el compromís d’aquest govern amb l’educació i deixar clar que no retallem pressupost essencial ni hem anul·lat cap activitat. Treballarem per fer que aquest entrebanc sigui transitori i recuperar ben aviat el nivell que hem tingut fins ara per poder promoure nous projectes de suport al conjunt del nostre sistema educatiu.

En aquest sentit, vull fer palès, una vegada més, la nostra aposta clara de millora  dels patis de les escoles per tal que siguin espais amables, amb les ombres necessàries per protegir els infants de les temperatures extremes i garantir el seu benestar i salut.

Així mateix seguirem treballant per garantir els entorns segurs dels centres educatius, millorar els camins escolars i també incrementarem els recursos de la Brigada d’obres per fer un millor manteniment del centres públics de Sant Cugat.

Una altra de les nostres apostes és l’escolarització equilibrada. Aquest any acabarem amb un Pla per una escolarització  equitativa que portarem a aprovació al consell escolar municipal. I també tenim previst en el proper ple municipal aprovar la renovació del compromís amb el Pla Educatiu d’Entorn.

L’educació és un element de transformació social i d’igualtat d’oportunitats; per això treballarem per a reduir l’abandonament escolar prematur amb el recurs Bitàcola i el Pla de noves oportunitats educatives, alhora que seguirem enfortint la comunitat educativa a través del Pla Educatiu d’Entorn.

Vull aprofitar que tenim avui, aquí, amb nosaltres, els representants dels Serveis Territorials de la Generalitat per parlar de La Mirada. Necessitem l’escola. La necessiten els infants, les famílies. La ciutat la necessita. La col·laboració entre les dues administracions és clau per assolir allò que és un clar benefici pel conjunt de la ciutadania i trobar plegats la millor solució per fer que sigui ben aviat una realitat.

Solucions com les que hem de treballar per les millores pendents a l’escola la Floresta com també per la situació que pateixen les professores de les escoles bressol amb les vacants i substitucions. Ho coneixem, n’hem parlat amb vosaltres i ho estem abordant per agilitar els processos.

L’escola també és un punt de trobada i socialització important on tenim l’oportunitat de conèixer els nouvinguts. Sant Cugat és una ciutat acollidora i quina millor manera d’acollir a casa nostra que emprant la nostra llengua, que és la llengua vehicular de l’ensenyament: el català. Treballem des de la base per aconseguir la normalització lingüística ampliant els recursos i capacitats lingüístiques dels nostres infants, sobretot en uns moments tan complexos per la llengua.

Avui podem celebrar que la ciutat guanya en oferta formativa i una millora de la qualitat que vindrà per la reducció de les ratios. Una bona notícia.

Però no vull acabar sense agrair a tots els mestres i a tots els equips docents de les escoles bressol, de l’escola pública, de l’escola concertada i també de la privada, la vostra guia en el camí de l’aprenentatge. Ensenyar i formar no és gens senzill. Teniu a les vostres mans els adults del demà. I estic segur que la vostra dedicació i implicació donarà els fruits que tots desitgem.

Tenim un curs per endavant, un curs ple d’il·lusions, de reptes i de projectes; nosaltres serem al vostre costat, donant-vos suport , aportant recursos i treballant per a l’educació a la nostra ciutat.

Moltes gràcies a tothom , dono per inaugurat el curs escolar 2023 i 2024. Us desitjo molts encerts i molt bon curs!

Josep M. Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès

Casal Cultural de Mira-sol. Discurs inaugural del curs escolar 2023/24 davant la Comunitat educativa de Sant Cugat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial