Notícies,  Opino,  Vídeos

Discurs Institucional de la Diada de Catalunya 2023

Autoritats, representants de les entitats, partits polítics, veïns i veïnes  de Sant Cugat, amics i amigues….

Un any més ens tornem a aplegar per commemorar una data clau en la història del poble català. L’Onze de setembre. La nostra Diada Nacional. Avui recordem els fets de 1714. Fa poca estona hem fet l’ofrena floral a la plaça de Rafael Casanova, homenatjant tots aquells qui van lluitar, sense rendir-se, fins deixar la vida en la defensa dels nostres drets i llibertats. Una data que va marcar el que seria l’esdevenir del poble català, que, d’aleshores ençà, s’ha conjurat per mantenir-se fidel a la pròpia identitat. L’esperit d’aquells combatents ens empeny a mantenir-nos ferms en la lluita. El poble català ha demostrat al llarg de més de 300 anys una resiliència innegable, una resistència i una tenacitat que no admeten dubtes. Ens mantenim tossudament alçats front les adversitats amb la voluntat intacta de ser i seguir sent, fidels a la nostra nació.

I per això som aquí, un any més, per reivindicar els valors que ens identifiquen com a poble: la pau, la convivència, el respecte i la convivència. Però també reivindiquem la plena normalitat i reconeixement de la nostra llengua, del territori, la pròpia història, les nostres institucions i la ferma voluntat d’exercir el dret a decidir el nostre futur. I ho volem fer com fins ara, de forma cívica, pacífica i democràtica perquè així és com som, la nostra manera de ser i de fer. Reclamem el reconeixement al que som i respecte per les decisions preses per la majoria de catalanes i catalans.

Avui, com podeu veure, però, hem canviat el lloc d’aquest acte i el fem davant l’Ajuntament. La casa de tots els santcugatencs i santcugatenques que representa la base de la democràcia local, imprescindible per a la reconstrucció nacional. Perquè els municipis són la clau per construir plegats la Catalunya del futur i volem que sigui testimoni del nostre compromís insubornable. El món municipal és el més proper a la ciutadania i ha d’estar al seu costat i acompanyar-la en els seus neguits i els seus anhels.

La nostra ciutat és un exemple de diversitat, cultura, història, tradició, emprenedoria i innovació. Sant Cugat és el que és gràcies a això. Catalunya també.

M’agradaria destacar, avui, la importància de la cultura i la llengua, que tantes agressions pateixen i que són l’ànima que hem de seguir cultivant, protegint i defensant. I ho hem de fer perquè són una font de valors d’integració, d’esforç i també són motors de la nostra ciutat; ens ajuden a créixer, a cohesionar-nos com a societat i contribueixen fermament a la convivència i al civisme. La cultura defineix la nostra identitat: educa, obre nous horitzons i esperona l’esperit crític. I també és un element clau per la convivència pacífica i el respecte mutu que calen per construir una societat més justa. Una bona mostra d’això és el fet que avui podem gaudir del cant i del ball de la mà de la Societat Coral La Lira, de l’Esbart Sant Cugat i del grup Mediterrània, entitats amb trajectòria i molt actives, que ens acompanyen en aquest acte.

Tinguem-ho clar. Ningú ens regalarà res. Ni tampoc ningú ens ho posarà fàcil. Ja ho hem vist. La repressió que creiem no tornar a viure en democràcia ha revifat amb força els darrers anys. Violència, presó, exili… Hem pogut constatar que la judicatura espanyola no es regeix pels mateixos barems que els seus col·legues europeus. I no només això, sinó que n’està molt lluny. I en tenim exemples cada dia. Però potser la darrera imatge més gràfica és la de la retirada de la fotografia de l’urna sostinguda per moltes mans que formava part de l’Exposició sobre la història de Catalunya al Parlament Europeu. Aquesta imatge ho diu tot. El nostre marc mental és diferent. I per defensar-nos d’aquells qui basen la seva política i els seus resultats electorals en l’agressió continuada contra els catalans, només ens tenim nosaltres mateixos.

Ja ho vaig dir en el meu discurs d’investidura: serem inflexibles en el respecte, defensa i aplicació dels valors democràtics que han de regir la nostra societat, com són la llibertat, la justícia, la igualtat, el pluralisme i la participació. Les urnes són un símbol inequívoc de la llibertat de decidir d’una comunitat, d’un poble. I tal com deia Pau Casals, català universal que va defensar la nostra causa a les Nacions Unides, “la llibertat no és negociable”.

Per això us encoratjo a mantenir viva la flama. A continuar sent actius en la defensa dels nostres drets i les nostres llibertats. A defensar la nostra llengua com a fet diferencial que ens identifica com a poble. Posem en valor la diferència i la riquesa que aporta per damunt de criteris homogeneïtzadors que només resten.

Si estem units, si mantenim l’esperança, si som perseverants, junts farem la pinya que ha de permetre aixecar el castell de la llibertat. I fem-ho amb determinació, amb fermesa. Perquè som hereus d’una història i un llegat que no mereixen menys de nosaltres. Siguem-ne dignes.

Permeteu-me que, per acabar citi uns versos de Salvador Espriu, concretament del seu poema “Nosaltres tots, castellers”

Agermanem-nos

sota l’esplendorosa

pau d’un llarg dia.

Per servir l’únic

senyor que tots triàvem:

el nostre poble.

Visca Sant Cugat

Visca Catalunya!

Bona Diada a tothom!

11 de setembre 2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial