Opino

Josep M. Vallès: “La música, la dansa, el teatre i l’art de Sant Cugat ja no poden aguantar més!”

El gener passat 25 escoles de música, dansa, teatre i art de Sant Cugat van fer públic per les xarxes socials l’elaboració d’un manifest conjunt davant el tercer tancament decretat pel govern de la Generalitat de Catalunya indicant que ja no poden aguantar més. Van fer un acte per dir-ho clara i català davant l’ajuntament el 27 de gener  i que va comptar amb presència i suport del grup municipal de Junts per Sant Cugat, entre altres.

Ara com ara ja han tancat tres centres a Sant Cugat:

Dance Works, una acadèmia de ball del carrer de Sant Llorenç
– Estudi de dansa Sonia Ramoneda del carrer Francesc Moragas.
– Espai Sofia Sant Cugat de ioga, pilates i altres activitats de la rambla Can Mora

Això vol dir tres projectes empresarials i educatius-artístics que ja no existeixen perquè no poden fer front al pagament de lloguers, nòmines de treballadors, impostos… vol dir persones que s’han quedat de cop sense feina i vol dir també que hi ha famílies, alumnes petits i adults, que no poden fer classes i continuar el seu aprenentatge.

I em consta que la continuïtat d’altres centres de la ciutat també penja d’un fil si la seva situació no millora amb urgència.

És bo que totes les forces polítiques de la ciutat ens posem d’acord per ajudar a aquest sector i a tots aquells que ja massa temps que no ho estan passant bé, però aquesta moció un cop aprovada NO pot quedar en un calaix.
Aquesta moció ha de servir per posar fil a l’agulla d’una vegada per totes. La situació actual requereix que l’Administració més propera a la ciutat, l’Ajuntament, sigui la més empàtica possible i actuí bé i amb agilitat, i això està en mans del govern tripartit de la ciutat.

Les subvencions del 2020 es van abonar els darrers dies de l’any, cinc mesos tard. Aquest 2021 les subvencions s’haurien de fer efectives quan toquin o abans, però no tard com l’any passat.

Som el 2021 i, per ara, l’Ajuntament de Sant Cugat encara no té pressupost i això també repercuteix negativament en la ciutat. Les subvencions estan supeditades al pressupost.

Per ara l’Ajuntament tampoc ha fet efectiu el pagament de les subvencions que va llençar l’any passat per donar suport a les entitats afectades per la COVID o, com a mínim, hi ha centres i entitats que avui encara no l’han cobrat.

D’altra banda, és necessari que els espais culturals tornin a tenir una bonificació del 50% de l’IBI, com sé es feia amb anterioritat en aquesta ciutat i sense pandèmia. Avui, amb la crisi que tenim, aquesta bonificació és més necessària que mai.

Les escoles d’art, música, dansa i teatre de Sant Cugat ho han fet tot per fer front a les mesures imposades a causa de la COVID-19, adaptant els seus espais amb la reducció d’alumnes per grup, aparells de ventilació i desinfecció i neteja entre classes i grups.
Han creat espais segurs perquè aquest sector requereix presencialitat i és molt difícil que facin les seves activitats o classes de forma virtual davant el tancament dels seus centres.

També és important dir que la música, el teatre, la dansa i l’art són un servei essencial per a moltes persones. De fet, la cultura hi té molt a dir en el camp de la salut perquè estimula les nostres neurones i afavoreix el desenvolupament de la nostra capacitat cognitiva, reforça l’autoestima i exerceix un efecte terapèutic potent en malalties com l’ansietat o la depressió.

Josep Maria Vallès
Regidor de Junts per Sant Cugat
(intervenció ple municipal de Sant Cugat, 
15 febrer 2021)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial