Opino

Josep M. Vallès: “La virtut de ser agosarats”

No fa gaire vaig llegir una cita que deia “Tenir problemes és inevitable, però ser derrotat per ells és opcional.” Superar la difícil situació econòmica de l’ajuntament ens mena a convertir la necessitat en virtut per poder aconseguir un ajuntament més ben gestionat i una ciutat més cuidada en tots els sentits. I ho hem de poder fer mantenint el nostre compromís amb els projectes en els que creiem.

No renovar, per motius d’estalvi, el lloguer de l’espai que acull el Centre d’Art Maristany ha estat una decisió difícil, però que, per responsabilitat, hem hagut de prendre, entenent que el projecte va més enllà de la seva ubicació física. Les activitats es reubiquen a la Casa Aymat i a la Casa de Cultura i ben aviat s’obrirà un nou espai expositiu al Museu del Monestir.

Aquest govern creu en Sant Cugat, en el seu dinamisme i en la seva riquesa cultural consolidada que experimenta un creixement permanent de manifestacions artístiques i d’activitats formatives. Creiem en l’art contemporani, sense pal·liatius. Per això donem continuïtat al projecte de Can Maristany i, alhora, projectem la construcció d’un edifici propi i singular, al carrer Andana, que aculli el nou Centre de Creació d’Art Contemporani de Sant Cugat. Un centre que permetrà millorar les condicions de la resta d’espais culturals de la nostra ciutat i que oferirà serveis i noves possibilitats als artistes, de la mà de la Taula d’Arts Visuals i Plàstiques de la ciutat, del sector cultural i amb la col·laboració d’experts del país que vulguin sumar la seva visió al projecte. I per conceptualitzar-lo millor, properament convocarem un concurs arquitectònic d’idees. Perquè volem un equipament cultural potent, multidisciplinar i revolucionari, capaç d’avançar-se a les necessitats dels creadors.

Però aquesta no és l’única aposta que fem. Som a la recta final de les obres del Teatre de la Unió i a l’abril portarem al ple l’aprovació inicial del projecte de la nova Biblioteca Central Gabriel Ferrater com a espai de coneixement i innovació, amb molts usos per la ciutat, i que permetrà habilitar l’espai de la biblioteca actual en sala d’exposicions municipal, consolidant la nova centralitat cultural que requereix una ciutat de 100.000 habitants. Tenim projectes propis com el Festival Nacional de Poesia, la Dansa Metropolitana, el desenvolupament del Pla d’Acció Cultural amb la Diputació o l’actualització del Pla d’Escultures de la ciutat. Potenciarem el Centre d’Art Tèxtil Grau-Garriga i seguirem donant suport a iniciatives com el Festival internacional Luminic, que impulsa la fotografia d’autor. Com a novetat, enguany, també serem una de les seus del Manifesta 15, la biennal nòmada que repensa les relacions entre art, cultura i societat investigant i catalitzant els canvis socioecològics a Europa.

L’art i la cultura són pilars fonamentals per tenir cura de la qualitat de vida de les persones i fomentar el seu creixement personal i social. Apostar per aquests pilars és apostar pel desenvolupament integral de les persones. Lluitem per vèncer les dificultats escoltant-nos, compartint solucions i prenent decisions potser agosarades. Convertim els esculls en noves oportunitats per Sant Cugat i la seva gent.

Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat

Article publicat a CUGAT MEDIA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial