Entrevistes

Mercè Conesa: “Marxo amb la consciència absolutament tranquil·la”

Vaig entrevistar Mercè Conesa el 7 de juny de 2018, uns dies abans de deixar de ser l’alcaldessa de Sant Cugat, i a les portes de presidir del Port de Barcelona.

Mercè Conesa ha estat alcaldessa de Sant Cugat des del desembre del 2010, càrrec que els darrers anys ha compatibilitzat amb la presidència de la Diputació de Barcelona. Deixarà de ser alcaldessa aquest dijous en un ple extraordinari i, tot seguit, en un segon ple Carmela Fortuny, actual tinenta d’alcaldia de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat serà elegida alcaldessa de Sant Cugat, la segona dona en ocupar aquest càrrec a la nostra ciutat. Conesa respon a continuació les preguntes de la seva darrera entrevista com a alcaldessa de Sant Cugat.

Advocada, alcaldessa, presidenta de la Diputació de Barcelona i ara presidenta del Port de Barcelona, però… vostè què pretenia ser de petita?
(Riu). Jo volia ser periodista, però vaig estudiar dret, em vaig especialitzar en dret urbanístic i vaig descobrir que el dret del territori i la seva estructuració és clau per al desenvolupament dels col·lectius, que el nostre territori l’hem de cuidar i fer créixer garantint-ne la màxima sostenibilitat; no el podem manipular ni destruir.

De quin càrrec ha gaudit més, d’alcaldessa o de presidenta de la Diputació?
Són aspectes molt complementaris. Haver estat alcaldessa prèviament et permet que exercint de presidenta de la Diputació entenguis molt bé l’interlocutor, l’alcalde o alcaldessa que es troba en una situació determinada. M’ha permès resoldre aquelles dificultats que jo m’havia trobat primer com a alcaldessa de Sant Cugat.

De quin projecte de ciutat se sent més orgullosa del seu pas per l’alcaldia de Sant Cugat?
El meu pas per l’alcaldia ha estat un pas que no ha estat fàcil perquè vaig entrar al final del 2010 i em vaig presentar a les eleccions municipals del 2011. Ens vam trobar en plena crisi econòmica i, en aquell moment, hi havia una fragilitat immensa en relació amb les famílies, les entitats i el teixit empresarial de Sant Cugat. I el meu equip va creure que Sant Cugat tenia la fortalesa econòmica de sortir de tota aquella situació de crisi enfortint les empreses, les persones i la qualitat urbana. La meva visió ha estat molt holística del que ha estat Sant Cugat. Al meu primer any de mandat poques inversions vam poder fer perquè hi havia una situació de crisi econòmica molt severa i, per tant, vam haver de prioritzar. En aquests anys destacaria les inversions esportives i les inversions a la Floresta i les Planes.

Sempre ha dit que els ciutadans haurien de passar per l’administració publica per saber que és exactament. És complex estar al servei de la ciutadania?
Molt, és molt complex. Has d’entendre la demanda ciutadana, fer els processos administratius i burocràtics corresponents i has d’assolir uns resultats que preservin l’interès general i que siguin el màxim d’acceptats pels ciutadans sabent que sempre n’hi haurà que no estaran d’acord amb aquells resultats. És una alineació entre el coneixement i la visió que tens de la ciutat, la manera com desenvolupes els projectes i els resultats que obtens. Per exemple, nosaltres hem desenvolupat la urbanització de la Floresta amb una aportació pressupostària important, però potser la percepció ciutadana no es correspon a aquesta gran inversió realitzada. És molt difícil posar-se al capdavant d’una alcaldia gran com és aquesta ciutat de 90.000 habitants. Els problemes són creixents, però també les oportunitats. És molt complex haver de prendre tantes decisions en tan poc temps i haver-les de comunicar, sabent que estem en un moment canviant i que els ciutadans volen ser consultats no només cada quatre anys, sinó de manera continuada; no oblidem que un altre llegat que deixo són les dues edicions dels pressupostos participatius de la ciutadania.

Què enyorarà d’aquests anys a l’Ajuntament?
Moltes coses, de ben segur, com el contacte proper de les entitats de Sant Cugat, poder tenir el pols tan proper del que passa a la ciutat i poder compartir tot plegat amb un equip excel·lent que m’ha acompanyat. Però entenc que és el moment adequat per fer el relleu.

Mai ha estat citada a declarar per donar suport al referèndum de l’1 d’octubre, però ha patit mai per si era inhabilitada? Què és el primer que li ve al cap quan pensa en els presos polítics o els que són a l’exili?
He patit pels meus companys, he patit i pateixo moltíssim pels companys i companyes del Govern que són a la presó, per la situació del president Carles Puigdemont i dels consellers que són a l’exili. Estic en contacte amb ells i amb les seves famílies. No seríem dignes si no estiguéssim patint per aquesta situació, però també hem de ser conscients de llegir la realitat que tenim i que és molt complexa. En aquest sentit, el president Quim Torra i els consellers han fet un pas molt valent constituint govern. Hem d’aprofitar totes aquelles oportunitats que ens permetin treure els que són a la presó i revertir aquesta regressió de drets polítics i civils. Mai hauria imaginat que en ple segle XXI, en plena democràcia, tinguéssim una regressió com aquesta.

El fet que el PP ja no governi l’Estat espanyol pot afavorir la situació dels presos polítics i dels que són a l’exili?
Si més no, és un escenari diferent, i quan tens interlocutors diferents al davant segur que tens més opcions per dialogar. Abans teníem totes les portes tancades, com diu encertadament el diputat Carles Campuzano “el president Rajoy ha marxat tard i malament”, i ha deixat molt de dolor. Va ser un error estratègic l’1 d’octubre per part del govern de l’Estat. No es poden pegar els ciutadans, és inadmissible. Avui, a priori, tenim unes cartes diferents que ens poden permetre seure a dialogar, si hi ha una oportunitat, l’hem d’aprofitar.

En aquest sentit, no es va pactar res amb el PSOE per votar a favor de la moció de censura?
Jo no ho sé, però amb independència de la possible existència de converses en aquest sentit, vaig tenir clar que era un moment per fer un punt de força contra Rajoy i el que representa. És veritat que el PSOE va recolzar l’article 155, però en qualsevol cas avui Rajoy no és a la Moncloa, avui hi ha un PSOE debilitat i avui Espanya és més feble i ha de plantejar-se com vol abordar la situació de Catalunya, no es pot permetre no fer-ho.

A primers d’aquest any va dir que estudiarien querellar-se amb CDC en considerar-se víctimes del cas Palau. Què ha decidit al respecte?
Vam fer la consulta jurídica corresponent i ens van desaconsellar tirar endavant aquesta querella, ja que seria molt difícil demostrar els danys concrets a l’Ajuntament de Sant Cugat. Per tant, no la podré tirar endavant perquè no hi hauria cap garantia de guanyar una querella d’aquestes característiques.

Deixa l’alcaldia de Sant Cugat amb la consciència tranquil·la d’haver-ho fet tot com s’havia de fer?
Absolutament. Sempre ho he dit, soc una persona honesta, mai he entrat a la política per enriquir-me ni per enriquir a ningú. A la política s’hi ha d’anar a servir a la comunitat i crec que ho he fet, segurament amb errors, però crec i vull pensar que també amb força encerts. Marxo amb la consciència molt tranquil·la de sempre haver posat al capdavant de totes les meves decisions l’interès general perquè Sant Cugat sigui una ciutat millor.

Quina recomanació fa a la seva successora a l’alcaldia de Sant Cugat?
Donar consells és complicat perquè cadascú, quan està al capdavant de l’alcaldia, ha de poder visibilitzar el projecte i les prioritats que vol implantar. Però l’únic que m’atreviria a dir-li és que a mi m’ha anat molt bé exercir la responsabilitat política acompanyada de la prudència, perquè fa prendre les millors decisions. A mi m’ha agradat sempre una política de prudència i moderació perquè és una política que construeix i no destrueix, i és com m’he sentit còmoda treballant.

Pels ciutadans que no la coneguin… descobreixi’ns com és Carmela Fortuny, la propera alcaldessa de Sant Cugat.
És una persona molt preparada que té una vocació de servei públic evident, ja ho ha demostrat des de diversos llocs de responsabilitat. Alhora és una persona que coneix molt bé l’administració pública i, per tant, no tindrà cap dificultat en la gestió. I és una persona que creu fermament en les oportunitats de Catalunya com un país sobirà i que pot garantir el benestar de les persones. No tinc cap mena de dubte que Carmela Fortuny farà una gran tasca i desenvoluparà un gran paper com a alcaldessa de Sant Cugat.

Quines seran les seves prioritats com a presidenta del Port de Barcelona?
És molt aviat per respondre aquesta pregunta, jo prendré possessió del càrrec a partir de l’1 de juliol i aquest període de transició servirà per fer un traspàs correcte. Sí que vull fer valdre tota la tasca que ha desenvolupat en Sixte Cambra al capdavant del Port de Barcelona. El Port té un pla estratègic fins al 2020 que es basa en el creixement, la competitivitat i la sostenibilitat; aquests tres objectius s’estan duent a terme amb un munt d’accions, i crec que la situació que avui tenim del Port de Barcelona respon a la bona feina que ha realitzat Sixte Cambra durant aquests anys.

 

Entrevista realitzada per Josep Maria Vallès, amb foto d’Artur Ribera, i publicada al TOT Sant Cugat

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial