Entrevistes

Josep Maria Felez: “Sóc Kubalista i moriré Kubalista”

Josep Maria Felez té 72 anys i fa 40 anys que és membre de la junta directiva de la Penya Blaugrana Sant Cugat (PBSC), els darrers 20 anys com a president. Aquesta entitat té prop d’un miler de socis, però només uns 200 són socis del FC. Barcelona. A Sant Cugat hi ha 3.000 socis del Barça.
La Penya Blaugrana celebrarà aquest 40è aniversari amb un dinar el 17 de novembre a restaurant Masia Ametller. A més, ha organitzat diferents activitats com un torneig triangular de seleccions de futbol entre el FC Barcelona, Terrassa i Comarca i la PB Sant Cugat, l’acte de cloenda de les penyes del Vallès de la temporada 2018-2019 o un triangular de futbol de l’Agrupació Barça Jugadors, en la categoria de més de 55 anys.

Josep Maria, des de quan ets conscient que ets del Barça?
Des dels 7 anys!

Ho tens molt clar!
Sí, perquè amb 7 anys el meu pare ja em duia al camp del Barça de les Corts i això, és clar, ho recordo perfectament. En aquella època tan dura, anar a camp de Barça, era un privilegi.

Recordes alguna anècdota d’aleshores?
Sí, recordo per exemple que amb el meu pare quedàvem a la plaça del Pi, que era un pi que hi havia a l’entrada del camp del Barça. Era el lloc on quedava tothom! I jo sempre li deia al meu pare que per quina raó quedàvem allà si hi havia 40.000 persones! També recordo que com jo era molt petit, a l’estadi em posaven assegut damunt la barana de ferro; entre quatre o cinc persones m’aguantaven i així jo veia el partit.

Quant temps fa que ets soci del FC. Barcelona?
Uns 44 anys de soci, m’hi faig fer molt tard. Com jo estava al Barça podia entrar de franc, després vaig començar a festejar amb la xicota… i no hi vaig pensar.

Què vol dir que estaves al Barça?
Vaig ser jugador semiprofessional, però sense fitxa. Vaig estar entrenant amb Reixach, Pujol, Julio Sánchez… però sense jugar partits amb ells.

I quina era la teva posició al camp?
Jo jugava de defensa.

Com recordes els inicis, la fundació de la Penya Blaugrana Sant Cugat?
La van fundar entre 4 persones l’any 1979, en Joan Aymerich, Isidre Sitges, Josep Garcia i Josep Maria Casas. I el carnet de soci número 1 el té en Joan Aymerich, van fer un sorteig entre els quatre li va tocar a ell. Jo vaig formar part de la junta directiva des del primer dia. Vam fer diferents reunions i vam decidir comprar aquesta casa del carrer Sant Domènec del centre de Sant Cugat que és la nostra seu social. L’any 1980 vam inaugurar l’estàndard de la nostra penya, la va beneir Mn. Juli, i també vam inaugurar aquesta seu després de fer obres de remodelació.

Quin és el teu número de soci.
(No ho recorda, i busca el seu carnet de la bitlletera). Tinc l’11.

Quina era l’activitat inicial de la Penya Barcelonista Sant Cugat?
Fer barcelonisme i muntar un autocar per desplaçar-nos des de Sant Cugat fins al camp del Barça els dies de partit cada quinze dies. Vam fer una biennal d’art, petanca… i començar a endinsar-nos en la societat de Sant Cugat.

40 anys a la junta directiva de la PBSC i 20 anys de president… cansat?
Cada dia és un repte nou i tinc el suport de la família que m’ajuda molt. Tinc forces i m’agrada molt el futbol i socialment sempre estem fent coses noves. A la junta he tingut i tinc gent extraordinària que fa que entre tots li donem marxa a tot plegat. Ells estan amb mi i jo estic amb ells. Som gent molt pencaire que ens agrada molt el que fem.

El 2022 acabaràs aquest mandat. Hi ha Felez per estona?
Penso que no. Aquesta vegada no. Jo el 2022 ja tindré 74-75 anys… i m’ho vull començar a mirar d’una altra manera. El que hem de mirar bé en mans de qui quedarà la penya perquè hi ha molts aspectes a vigilar com és el mateix local social. Vull buscar un substitut, no que sigui continuista, però sí que tingui ganes de treballar per la Penya Blaugrana de Sant Cugat, perquè jo, evidentment, no puc durar tota la vida.

L’afició del futbol era inicialment majoritàriament masculina, però això ha canviat molt.
Totalment, ha canviat molt. El món del futbol de l’any 1980 fins avui ha canviat en molts aspectes, el públic, els jugadors… ha canviat un 80%. Respecte a la part social, podem parlar d’una inclusió de la dona que ha anat augment. Tots els equips tenen futbol femení; nosaltres en aquest moment no en tenim, però vam ser els pioners al Vallès. La Penya Blaugrana Sant Cugat va tenir durant 5 anys un equip a primera divisió competint amb el Barça, l’Espanyol… Era un època en què només hi havia dues categories, i la petita alimentava la gran. Avui, com hi ha més categories, també hi ha més continuïtat. La Penya Blaugrana, tan aviat com puguem, tornarem a tenir equips femenins de nou.

Quaranta anys enrere vas imaginar que la Penya Blaugrana faria tot el que ha fet?
No. Era impensable ni tan sols tenir equips de futbol com vam començar a tenir els anys 80, entre altres coses perquè no teníem ni camp de futbol. Un cop el vam tenir és quan vam començar a potenciar la part més social.

Teniu prop de 500 nens jugant a futbol, oi?
Sí, 480 nens a partir dels 5-6 anys.

De quines activitats us sentiu més orgullosos?
El futbol amb entrenaments tres cops per setmana i partits els caps de setmana. Són prop de 500 nens que els treus del carrer, que tenen una formació esportiva. També estem satisfets de la Festa de la Infància, del Torneig Nocturn amb els seus tallers, etc.

En aquest mandat esteu treballant algun projecte nou?
A banda de donat continuïtat a tot el que hem fet fins ara… recorda que sempre diuen que és més difícil “mantenir que crear”…, en aquests moments estem creant el futbol inclusiu, un equip amb discapacitats del Taller Jeroni de Moragas de Sant Cugat. Serà un equip de catorze nois que jugarà una lliga de Futbol-8, que té el suport de la Direcció General de l’Esport, la Federació Catalana i la Federación Española.

Quines són els avantatges de ser soci de la Penya Blaugrana Sant Cugat?
Moltes! Però te’n diré una de nova. Si tu vols ser soci del Barça, t’apuntes, però com s’ha arribat al màxim de socis, passes a ser-ho de compromís. Què vol dir això? Doncs tens les mateixes obligacions que un soci normal, però no tens els mateixos drets. En canvi, si fa tres anys de soci de la Penya Blaugrana passes a ser soci oficial del Barça i tens més drets que un soci de compromís i tens dret a descomptes, a unes entrades determinades, etc.

Què passarà amb el Barça quan es jubili el Messi?
M’agradarà viure aquesta època perquè serà complicada. Portem dotze o catorze anys al seu entorn i serà difícil. La gent està encantada perquè és el millor del món, però avui, al soci actual no li agrada el joc del Barça. Està per veure què passarà.

Qui ha estat el millor jugador de la història?
Messi, però el meu ídol sempre ha estat el Kubala. Sóc Kubalista i moriré Kubalista. Ja sé que Messi és millor, però Kubala va ser la ostia.

El millor capità del Barça?
Joan Segarra! De fet, li deien “el gran capità”. Vaig tenir el plaer de conèixe’l, de viure la seva època. Era una persona encantadora.

El millor entrenador?
Helenio Herrera, va ser un gran innovador.

El millor president?
Núñez. És qui va fer el gran patrimoni del Barça.

El millor gol?
El gol de planxa que li va fer l’Evaristo al Madrid, d’una centrada de l’Olivella, i que ens va portar a jugar la final de la Copa d’Europa de 1960.

T’agrada la camiseta del Barça d’aquesta temporada?
Sí! És una camiseta molt atractiva, molt més que la del Llagostera. És molt ferma. El Barça és un club creatiu i ha de canviar les camisetes cada any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial