Entrevistes

Carmela Fortuny: “Anar en bicicleta em permet prendre el pols de la ciutat”

Aquesta és la primera entrevista que Carmela Fortuny concedeix com alcaldessa de Sant Cugat. Aquest dilluns, 11 de juny, ha fet un repàs de diversos temes d’actualitat i ha anunciat que vol ser alcaldable el 2019. Fortuny arriba a primera hora del matí en bicicleta a l’Ajuntament de Sant Cugat i, tot seguit, l’entrevistem a la sala Ginesta, al costat del seu despatx, on llueix un tapís de l’artista Santcugatenc Grau-Garriga.

Què va ser el primer que li va passar pel cap quan Mercè Conesa li va proposar ser l’alcaldessa de Sant Cugat
Em va agafar una mena de vertigen controlat, acompanyat d’Il·lusió, de repte, i al mateix temps de seguretat, amb la convicció que havia de fer el pas.

Quin serà l’estil de l’alcaldessa Carmela Fortuny?
(Riu). L’estil de l’alcaldessa Carmela Fortuny serà l’estil de la Carmela. Espero no haver de modificar massa el meu estil perquè de vegades pot arribar a passar per imposició del càrrec, però jo estic convençuda, sense cap mena de dubte que podré continuar tenint el meu estil i, de fet, crec que és la base per accedir al càrrec, com també em va passar quan vaig passar de regidora a directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, vaig continuar sent jo mateixa. M’adaptaré a les necessitats del càrrec, però sense perdre la meva essència, continuaré sent la Carmela de sempre.

Justament l’hem vist arribar avui a l’Ajuntament en bicicleta. Intentarà mantenir que aquest sigui el seu vehicle de transport urbà o creu que no ho podrà fer sovint per la seva agenda d’alcaldessa?
Estic segura que ho podré mantenir. La mida de ciutat que tenim ho permet i el lloc on visc (Mira-sol) ho permet. A més, venir en bicicleta a la feina et permet també continuar visualitzant la ciutat. El que si faré ara serà canviar els recorreguts per tal de prendre el pols de la ciutat pedalant, amb l’aire lliure a la cara, i mantenint el contacte amb els veïns; en bicicleta és molt fàcil aturar-te i prendre atenció als temes importants que veig.

Sap quants quilòmetres fa de mitjana diàriament en bicicleta?
Per venir a treballar són 6,5 km… és poquet… acostumada a les meves quilometrades en el meu temps de lleure és molt poquet, però suficient perquè el cos s’activi i em posa de bon humor arribar pedalant a la feina. I per ser alcaldessa és important arribar a l’Ajuntament amb un cert optimisme, les pedalades matinals ajuden.

Al seu primer discurs com alcaldessa va demanar als grups de l’oposició que sumin en tots aquells projectes de ciutat i els va oferir diàleg. Com posarà en practica aquest oferiment de diàleg?
Ho intentaré concretar amb fets. Sent tinent d’alcalde, des de l’àrea de govern, sempre hem tingut una actitud i un tarannà de pacte. Si revisem els temes o mocions que des de l’àrea de Cultura s’han plantejat al ple municipal veureu que pràcticament sempre s’han aprovat amb consens. I aquest consens polític serà el que ara buscaré per tirar endavant temes importants de ciutat. Estic fermament convençuda que des del pacte qui en surt beneficiada és Sant Cugat i els seus veïns i veïnes. Als pactes se’ls li ha de posar rigor, informació prèvia, i així és com jo ho intentaré traslladar en tots els temes per arribar al màxim d’acords possibles.

Parlant de pactes… Continuarà governant en minoria? Proposarà algun pacte de govern?
A mi m’agradaria tenir un pacte de govern ferm amb ERC per acabar aquest mandat i que sigui la base per a les pròximes eleccions municipals. Entenc que no és un moment qualsevol perquè només queda un any, però en qualsevol cas jo ho treballaré.

Quines seran les seves màximes prioritats durant aquest any?
Continuar impulsant els projectes importants de ciutat, uns projectes que tenim clarament identificats al Pla d’Acció Municipal (PAM), un pla que l’hem creat entre tots els membres de l’equip de govern municipal. A ningú se li escapa que venint d’on vinc intentaré visualitzar l’eix de la Cultura innovadora perquè penso fermament que des d’ella podem transformar les coses. Per tant, aquest equip de govern haurà de permetre que, d’alguna manera, aquesta tingui la meva empremta personal en aquest any de mandat.

Avui, quina és la seva principal preocupació o un dels temes que té més a munt de la seva llista de coses a resoldre?
A mi em preocupa molt el tema de l’habitatge, també era una preocupació de l’alcaldessa Mercè Conesa i de l’equip de govern. Per tant, les bases les tenim establertes, ara cal que amb les accions arribem al percentatge d’habitatge públic de lloguer que ens hem marcat al pla estratègic de Promusa. Amb un any sé que no tindré temps de solucionar, però si podem avançar feina. Entre les meves prioritats també hi ha consolidar els equipaments que ara estan en obres com és La Unió, el complex esportiu de Mira-sol o l’obertura de Can Quitèria, entre altres. També hi ha un projecte que va més enllà d’aquest mandat i és establir les bases del que serà la nova biblioteca central, això és molt important; un projecte, recordem-ho que neix del procés de participació ciutadana que és innovador a Catalunya. També continuaré vetllant perquè les polítiques socials no deixin a ningú enrere, una cura molt ferma a les persones que encara no han notat la recuperació de la situació econòmica.

Parlant d’equipaments… les obres de la tan sol·licitada sala polivalent, que s’ubicarà en part dels Cinemes Sant Cugat, estan a punt d’iniciar-se. Segueixen el calendari previst?
Les obres tindran una durada de 5 o 6 mesos com estava previst. El teixit associatiu de la nostra ciutat és immens, hi ha moltíssimes persones que dediquen part del seu temps de lleure a participar de les entitats i de l’ànima de la ciutat… jo sempre els hi vull agrair la feina que fan. I la reivindicació de les entitats era justament tenir un espai polivalent per donar sortida a situacions que, de vegades, no podem donar resposta. Per tant, benvinguda aquesta sala polivalent aprofitant una infraestructura existent. Els projectes els hem de fer amb la ciutadania i les entitats.

Fa dues festes majors que les entitats van llegir un manifest mostrant desavinences amb l’Ajuntament… aquest escenari avui ha canviat?
L’altre dia vam aprovar el Pla Local de la Cultura Popular i Tradicional, un primer document que volem que passi pel plenari. I jo els hi deia que visc en positiu el que vam viure fa dos anys a la festa major perquè ens va activar a tots, a ells i a nosaltres. I finalment el resultat és un bon pla local, han aflorat entitats que fins ara no estaven integrades sota el mateix paraigües i ara treballem tots plegats. Veig en positiu tota aquesta evolució. A més, ha estat un camí en què hem anat fent coses com crear l’oficina d’atenció a aquesta área i seguim.

Des del 30 d’abril… més de 2.000 places gratuïtes d’aparcament han passat a ser zona verda provocant debat i queixes ciutadanes. Fins i tot el Síndic de Greuges proposa que es facin canvis. Pensa fer alguna cosa al respecte?
La mobilitat sostenible és una part important del Pla d’Acció Municipal. El que farem és analitzar els resultats d’aquesta implantació general que requerirà uns ajustaments concrets. La nostra voluntat és incorporar aquests ajustaments a partir del setembre perquè les zones verdes siguin una bona mesura. La voluntat és que hi hagi el mínim de cotxes al centre de la ciutat i els ciutadans ens acostumem a moure’ns d’una manera diferent i, per tant, incrementar la qualitat de l’aire i la salut de tots.

Com reorganitzarà el cartipàs del govern municipal?
El canvi del cartipàs és un pas molt important que requereix converses, rigor i un timming que no s’ha d’allargar en el temps. Aquesta mateixa setmana o a primers de la setmana que ve us explicarem els canvis. Perquè la idea és fer un únic canvi de cartipàs.

Si perquè aviat entraran dos regidors nous: Xavier Cortés i Sílvia Solanellas…
Si primer entrarà Xavier Cortés amb qui ja hem acordat que serà regidor no adscrit que no formarà part de l’equip de govern; a ningú se li escapa que ens vam presentar plegats amb un programa electoral compartit… pel que fa a temes de ciutat ens posarem d’acord, però en temes més nacionals i de país estem més distants. Després entrarà Silvia Solanellas que ha acceptat el repte d’agafar una cartera i que, segurament, tot i que això podria canviar, seria la responsable de Cultura perquè és una persona molt vinculada al teixit cultural de la ciutat, però a confirmar en funció de com tanqui aquest cartipàs.

L’equip de govern quedarà una mica coix perdent Damià Calvet i Mercè Conesa o aquestes absències seran una oportunitat per treballar diferent?
Són una marxa d’una alta qualitat tècnica i humana i, per tant, és evident que quedem tocats des de l’emoció, però com equip de govern no quedem tocats a l’hora d’executar accions de ciutat perquè tenim un pla, no partim de zero. Tenim un govern molt alineat i il·lusionat i, en aquest cas, amb un nou lideratge que donarà continuïtat però que també deixarà la seva empremta. Per tant, cap mena de por ni de dubte que això anirà bé.

Té intenció de presentar-se a les eleccions municipals del 2019?
Si, em presentaré al procés de primàries del meu partit al qual ja he comunicat la meva voluntat de ser alcaldable a les eleccions municipals de l’any que ve. Em vull presentar amb una plataforma ciutadana d’unió de forces sobiranistes i de persones que vulguin treballar per a la ciutat.

Li consta si algú del PdeCat es presentarà també a les primàries?
Ara mateix no em consta, però seria el més normal.

Al seu primer discurs també va dir que treballarà per tenir un país sense presos polítics… creu que amb el govern de Pedro Sánchez tot serà més fàcil o no hi haurà cap canvi?
Penso que ha estat més un “no” a Rajoy que no un “sí” a Pedro Sánchez, però estem en l’obligació de pensar que tenim l’oportunitat de què alguna cosa es mourà. El meu partit considera que tenim una oportunitat perquè alguna cosa canviï en els drets i les llibertats. El més important és que la gent torni a casa, els que estan a la presó i els que estan a l’exili. Hem de recuperar el cent per cent de les nostres institucions.

Al seu perfil de Twitter diu que imagina un país amb progrés Nacional i Social. Com s’imagina el Sant Cugat dels pròxims anys?
M’imagino una ciutat on realment visquis on visquis puguis dir “M’agradaria viure a Sant Cugat”, una ciutat on poder desenvolupar el teu projecte de vida i aquí hi caben totes les polítiques que podem impulsar des de l’Ajuntament. Quan dic que m’imagino un país amb progrés Nacional i Social sempre ho trasllado a la meva ciutat.

Aquest any tindrà temps de cantar rock amb Els Incombustibles?
Aquest any he de tenir temps per poder cantar i per fer esport perquè és important tenir el cap molt clar i el cos amb força per dedicar-te a una responsabilitat com la que ara estic immersa que suposa estar al cent per cent. Les persones més enllà de la feina i de les responsabilitats necessiten buscar equilibris sigui llegint o escoltant música o passant temps amb els amics. La meva vàlvula d’escapament és la música i l’esport i segur que trobaré aquests moments, potser seran menys, però com alcaldessa puc participar en activitats esportives com les marxes del Club Muntanyenc o les sortides de la Unió Ciclista.

I ballarà el Paga-li Joan aquesta Festa Major?
Tinc la sort que ja el sé ballar, l’he ballat dues vegades i les passes me les sé. Fa tres dies que sóc alcaldessa i encara no ho he decidit, però aquest any crec que el viure observant i gaudir de la festa, però… encara no ho he de decidit.

 

Aquesta entrevista, realitzada per Josep Maria Vallès amb fotografia d’Artur Ribera, es va publicar al TOT Sant Cugat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial