Opino

Les meves candidatures a Premis Sant Cugat 2019

Fa molts anys que faig propostes per premiar persones, entitats, organitzacions o empreses de Sant Cugat que han tingut un paper rellevant al llarg del darrer any, independentment que hagin celebrat un aniversari especial o no. El més important sempre ha estat la feina feta, una tasca excepcional que va més enllà de la feina ordinària.

Inicialment feia les propostes com a membre de la comissió organitzadora dels Premis Santcugatenc de l’Any, reconeixements que va crear Ramon Grau a través de l’associació Amics de Ràdio Sant Cugat. Uns guardons que entre els anys 1982 i el 2002 van premiar 92 persones, entitats, clubs esportius o empreses. El premi era una escultura del Gall del Monestir de Sant Cugat, obra del joier santcugatenc Josep Sancho.

Anys després, concretament l’any 2005, l’Ajuntament de Sant Cugat va recuperar l’organització d’aquests premis i es van passar a dir Premis Ciutat de Sant Cugat (avui Premis Sant Cugat). Els darrers anys he format part de la Comissió de propostes d’aquests guardons que entre el 2005 i el 2017 han premiat 78 particulars o col·lectius santcugatencs. Per tant, la darrera edició que l’Ajuntament va convocar aquests premis va ser l’any 2019 per lliurar els guardons corresponents a la feina feta el 2018. El premi és una escultura de la torre del Monestir, obra de l’artista santcugatenc Salvador Juanpere.

Ara com ara, l’Ajuntament de Sant Cugat no ha convocat l’inici del procés per triar els Premis Sant Cugat 2019. Normalment per la Festa de Tardor es donava el tret de sortida i es feien les primeres propostes i candidatures, i durant el primer trimestre de l’any tenia lloc la gala de lliurament dels Premis Sant Cugat al Teatre-Auditori.

Com diu el refrany espanyol: Es de bien nacidos ser agradecidos. Ser agraït en el nostre cas comporta reconèixer, felicitar i fer valer la tasca de santcugatencs i santcugatenques que, en moltes ocasions, difícilment seria reconeguda en uns premis d’àmbit nacional o internacional. De fet, són molts els pobles i ciutats que tenen instituïts uns guardons anuals com els nostres, uns reconeixements de caràcter local.
A més, normalment, la nostra gala de lliurament dels premis sempre s’ha complementat amb espectacles protagonitzats per entitats culturals de Sant Cugat. Tot plegat, doncs, sempre ha esdevingut una autèntica festa popular oberta a tothom.

Segons el meu criteri, després d’observar amb atenció l’actualitat local, les persones o entitats de la nostra ciutat que serien mereixedores de ser candidates a rebre un Premi Sant Cugat 2019 serien aquestes:

– L’Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta per l’organització de diferents actes oberts a la ciutadania per celebrar el seu centenari. El gener del 1919, un grup dels primers propietaris de la Floresta Pearson van decidir associar-se per defensar els seus interessos i ajudar a resoldre mancances d’aquest barri de Sant Cugat.

– El Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC) per organitzar diferents actes socials i culturals per celebrar el seu 75è aniversari. El CMSC és una entitat fundada l’any 1944 que organitza activitats de caràcter cultural, esportiu i pedagògic, amb l’objectiu de fomentar la cohesió popular, l’ecologisme i l’amor per la muntanya i el medi natural. Té prop de 2.000 socis.

Lumínic, el primer festival de fotografia de Sant Cugat amb una programació molt completa dedicada a la fotografia d’autor amb exposicions, xerrades, tallers i taules rodones.

 Fridays for future, moviment organitzat per joves de manera espontània per reclamar canvis per combatre l’escalfament global. Promouen activitats divulgatives diverses en aquest sentit, i cada divendres es manifesten pel centre de Sant Cugat per sensibilitzar la població i els representants polítics.

 Windown, una associació d’artistes que setmanalment se citen al Centre d’Art Maristany com a punt de trobada i punt de creació. Bona part dels seus integrants del grup tenen síndrome de Down.

 HP per haver estat considerada la millor gran empresa on treballar de l’Estat espanyol, segons la revista Forbes; per inaugurar un nou centre d’investigació i desenvolupament de la impressió mundial 3D i, finalment, per recaptar 64.000 euros durant la 14ª jornada solidària dels seus treballadors per finançar 5 projectes d’ONGs (HP ha recaptat 600.000 euros durant les diferents Charity Day organitzades a Sant Cugat).

Òmnium Sant Cugat per superar els 3.000 socis a la nostra ciutat i fer un acte popular de celebració a la plaça d’Octavià. Per fomentar la llengua catalana, la cohesió social, l’educació i la cultura.

– El Grup d’Estudis Locals (GEL) de Sant Cugat per editar el número 50 de la revista GAUSAC i muntar l’exposició de les obres d’art que han il·lustrat totes les portades de la publicació. L’objectiu del GEL és potenciar i difondre la investigació en els camps de les ciències socials i les humanitats en l’àmbit de Sant Cugat.

– L’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix per organitzar diferents activitats com una exposició o la presentació d’un llibre, entre altres activitats, per celebrar el seu centenari. Va ser el preludi de l’Entitat Local Menor l’any 1958 (avui Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix).

– L’Orquestra Simfònica Sant Cugat (OSSC) per programar 14 produccions (7 simfòniques i 7 de cambra) per celebrar el 30è aniversari de la seva fundació. L’OSSC, que ha realitzat prop de 700 concerts, realitza un treball professional d’alt nivell artístic, ofereix programes atractius, dóna oportunitats als joves i col·labora amb tota mena d’iniciatives de caràcter social i solidari.

– L’associació Firart per celebrar 25 anys amb una exposició de la seva història al claustre del Monestir. Firart és una associació cultural sense ànim de lucre que té com a màxim objectiu la promoció de l’art i la cultura. Va ser creada l’any 1994, i actualment té més de 100 socis artistes.

No he proposat cap candidatura vinculada amb el món de l’esport perquè sempre he pensat que els Premis Esport en Marxa, que anualment organitza el grup multimèdia Cugat.cat, existeixen justament per destacar els millors equips, esportistes, entrenadors, directius i clubs de la ciutat en funció dels seus èxits.

D’altra banda, ja posats… proposo que els Premis Ciutat recullin uns reconeixements a títol pòstum per a persones molt vinculades a la ciutat que, malauradament, ens han deixat, en aquest cas que van desaparèixer el 2019:

Jaume Clavell, primer Síndic de Greuges de Sant Cugat, un síndic amb ànima que va exercir la defensa dels drets dels santcugatencs i santcugatenques amb molta dedicació i passió durant 10 anys.

Consol Pagès, fundadora de la Coral Tardor de la Floresta i expresidenta del Col·lectiu de la Gent Gran de la Floresta.

Joan Carles Gassiot, membre fundador de l’Associació de Veïns de Coll Favà, cantaire de la Societat Coral la Lira i secretari del Consell Editorial del desaparegut Diari de Sant Cugat.

Àlex Barberà, president del Sant Cugat Futbol Club i estretament vinculat al club del 1971 fins al 2006. Va ser un dels fundadors del futbol base d’aquest club.

Josep Casajuana, cofundador de la Unió de Botiguers de Sant Cugat (avui Sant Cugat Comerç), soci fundador del Club Tennis Natació Sant Cugat i membre històric del Club Muntanyenc Sant Cugat.

Francesc Busquets. Persona vinculada al teixit cultural i social de la Floresta. Va cedir part de Can Busquets a la Fundació Prodis de discapacitats.

Josep Masó, president de la Comissió de la festa de Sant Antoni Abat (la rua dels Tres Tombs) i president de la Cooperativa Vitivinícola de Sant Cugat.

Els Premis Ciutat, segons recullen les seves bases, inclouen la categoria de “Premi Extraordinari” de designació directa de l’alcalde/alcaldessa per distingir a persones que hagin destacat bé per la seva trajectòria personal, bé per la seva aportació notable a la vida col·lectiva en qualsevol àmbit ciutadà o bé per algun fet concret de gran relleu per la història de la nostra ciutat. Per tant, aquest reconeixement no està obert a la Comissió de Propostes ni al procés participatiu ciutadà. En qualsevol cas, m’aventuro a donar alguns noms que, segons la meva opinió, serien justos mereixedors d’aquest guardó especial:

Marta Pessarrodona. Poetessa, narradora i crítica literària catalana. Autora de llibres com Primers dies de 1968, Setembre 30, Vida privada, Memòria, A favor meu, nostre, Tria de poemes o L’amor a Barcelona. L’any 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 2019 ha estat guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Dr. Josep Maria Corominas. Té 76 anys i en fa 50 anys que exerceix de pediatre de dilluns a diumenge. Per les seves mans i el seu ull clínic han passat prop de 12.000 nens i nenes de Sant Cugat i no li passa pel cap jubilar-se.

Dolors Vilarasau. Directora teatral. Va començar a fer teatre amb quinze anys a la Parròquia amb l’Agrupació Maragall. Ha dirigit més de cinquanta espectacles i ha treballat sovint amb autors contemporanis. Va ser la introductora a Catalunya del teatre de Václav Havel: Havel a escena i El Comunicat. A Sant Cugat destaca la direcció d’Històries de Sant Cugat, obra inaugural del Teatre-Auditori Sant Cugat, o la tragicomèdia musical Pedra i Sang, que cada Nadal es representa al Monestir. Creadora de la companyia Tetrateatre, i dels projectes Tertúlia amb Amics i de les Lectures a la fresca.

Silvia Munt. Actriu de teatre, cinema (amb més de 30 pel·lícules) i televisió, i directora de cinema i de teatre. Va iniciar la seva carrera artística com a ballarina de dansa i coreògrafa, formant part, entre altres, de les companyies de Gelu Barbu (primer ballarí del Ballet Nacional de Romania) i del Ballet Contemporani de Barcelona.

Lluís Calvo. Poeta, escriptor i assagista. Amb trenta anys de trajectòria, la seva poesia és considerada com una de les més innovadores, sorprenents i personals de la literatura catalana actual. Els tres darrers reconeixements que ha rebut han estat el Premi Carles Riba, 2019 per L’espai profund; Premi Quima Jaume de reconeixement de la trajectòria literària, 2017 i Premi de la Crítica Serra d’Or, 2012 per Estiula.

Pep Tugues. Director del Teatre-Auditori Sant Cugat durant les darreres 15 temporades, un equipament que ha passat la temporada 2004/05 de programar 49 espectacles vistos per 24.314 espectadors (amb un 64% d’índex ocupació per funció), a la temporada 2018/19 programant 83 espectacles vistos per 79.327 espectadors (amb un 85% d’índex ocupació per funció). Durant la seva direcció, el Teatre-Auditori ha creat el festival Petits Camaleons i els concerts internacionals Excepcional, ha col·laborat amb el Festival de Jazz de Barcelona, el Guitar, el Més Petit de Tots, i el Mil·lenni, entre d’altres, i posant també l’accent en espectacles de dansa i poesia.

3 Comments

 • Esther Creo Torné

  No se les propestes de els vostres companys de la seccio d’ esports, pensó que les féminas de Club Petanca Santa Cugat, han fet historia amb pujar a tercera divisio de lliga federada i seria un merescut reconeixament a nivell local. Ja que aquest esport ningu li dona el reconeixament ni valora l’esforç que te. Gracies per poder expresar-me.

 • Dolores Creu Torne

  Bon día, con a santcugatenca me agradaría que mireu la tasca que a fet Benet Creu Argente amb el esport de el nostre poble, me agradaría ya que la seva dona tanbe santcugatenca lola Torne Sancho senpre al seu costat i donanli soport a tot ,ya no esta ,ell con a jugador ,confundador de la escola del fútbol base fcSant Cugat entrenador ,directiu,i sempre al costat del seu poble, abans de que ya no estigui tingui un reconeixamen ,per la seva tasca yo com filla crec que su mereix u a donat tot a sigut la seva vida ,josep María soc la filla petita, tinc 53 anys ,per lo que se lluitat per el nostre poble i u e vist ,i u e mamat no se si algu habrá escrit ,pero te ben aseguró i que tu con a Santcugatenc saps la tasca que a fet .Vosaltres el conexeu ,sabes del seu taranna ,que a donat tot per el seu poble que com jo ven orgullosa amb sento ,lola Creu torne .Moltisimas gracias.

 • Rafel F. Usero

  Trobo a faltar a en Jume Pla.
  Una vida dedicada al teatre. Qui sap si en la darrera funció. Qui sap si tornarà a actuar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial