Entrevistes

Fridays for Future: “Hem de reduir la nostra petjada al món”

L’Àngel Segura, la Clara Blampain i el Pau Mestre són tres joves de Sant Cugat que fan de portaveus del moviment Fridays for Future. Aquest moviment fa just un any que organitza activitats i accions diverses per sensibilitzar la població sobre els efectes del canvi climàtic i que pressiona els polítics en aquest sentit. El 21 de febrer a les 17.30 h ens esperen a tots i totes a la plaça de Lluís Millet de Sant Cugat per fer el recorregut de cada divendres amb l’objectiu d’alertar tothom que el futur del medi ambient està a les nostres mans.

Ara fa un any va néixer el moviment Fridays for future de Sant Cugat. Com sorgeix?
Va sorgir el 15 de febrer del 2019, ja s’havia convocat la vaga general pel clima del 15 de març. En aquell moment no hi havia encara res planejat, ni a Sant Cugat, ni a Barcelona. Fent una acció ple clima va desembocar en la creació d’aquest moviment, el 15 de març va ser el nostre primer acte a la plaça d’Octavià, però prèviament vam fer una reunió, diríem el 22 de febrer fent una crida a tots els joves perquè participessin per poder crear aquest moviment de Sant Cugat i fer a primera acció.

Va ser difícil aquest inici? Us va costar trobar joves que estiguessin interessats a formar-hi part?
Realment no. Vam fer una crida i la nostra sorpresa va ser que de cop la gent va començar a respondre. Va estar molt bé, perquè cada cop se sumava més gent i ara som uns 120 joves. El nucli organitzatiu som unes 40 persones.

Quina és la mitjana d’edat tenen els components de Fridays for future de Sant Cugat?
Entre 12 i 18 anys.

L’objectiu és créixer i arribar a més joves?
Sí!

I com ho treballeu això?
Hem començat a fer una campanya informativa important a través de les xarxes socials i el grup de difusió de whatsapp que tenim. I cada vegada ens respon més gent. També intentem conscienciar-los a través d’accions o xerrades, tallers. És important explicar el que podríem acabar patint i què podem fer. Per exemple també vam fer abans de l’estiu una xerrada a la UAB adreçada a futurs professors de primària amb l’objectiu que ells informin els seus futurs alumnes de tot plegat. Darrerament també hem iniciat un cicle de xerrades a les escoles de Sant Cugat.

Entenc que és molt important explicar-ho a les escoles, sensibilitzar els menuts i aquests poden acabar fent el mateix amb els pares i mares…
La idea és aquesta, els adults poden aprendre dels fills. N’hi ha que es motiven més i ho acaben traslladant a les famílies. Sempre els hi diem que intent parlar-ho a casa perquè no és un tema que se’n parli sovint a les llars. És important parlar de les conseqüències del canvi climàtic i de tot el que podem fer en aquest sentit i a casa no se’n parla. Animem a fer-ho.

Digueu-me tres coses que els hi indiqueu que poden fer el dia a dia.
Evitar al màxim el transport privat; si s’ha d’anar a Barcelona doncs millor fer-ho en tren. També els hi diem que si veuen que els seus pares agafen el cotxe per anar a comprar el pa, que els hi proposin fer una volta, per exemple, en bici. Hi ha molta gent que està acostumada a la comoditat d’agafar el cotxe i, i fins i tot, els hi fa cosa agafar el bus o anar en bici. El transport públic es pot millorar, però amb el que tenim es pot anar a molts llocs. Sobre els aliments els hi diem que evitin els industrials, i recomanem els productes de proximitat. És important no abusar els recursos… a casa no malbaratar aigua quan ens dutxem, per exemple, o apagar els llums, etc. Els canvis mai són fàcils però els animem, i ho fem explicant el perquè de les coses. Hem de reduir la nostra petjada al món.

Quin balanç féu de la feina feta durant aquest primer any?
Fem un balanç molt positiu. De no haver-hi cap grup ecologista jove a Sant Cugat, a passar ser més d’un centenar de persones que estem compromeses amb la causa, crec que això és bastant bo.

Disculpeu la pregunta… hi ha companys del vostre institut que us miren com bitxos rars per tot el que esteu fent?
(Riuen). No. Ho entenen perfectament i els hi agraïm.

Quedir clar que jo no us miro malament, eh!, al contrari! Però de vegades a aquesta edat pots estar més pendent de la música o tenir altres interessos que no són precisament aquests.
(Riuen més). Sí, sí. Està clar que el canvi climàtic no és la seva máxima preocupació.

Què significa per a vosaltres la figura de la Greta Thunberg?
La Greta és una imatge icònica del nostre moviment. És una persona que ens ha despertat. Molts pensàvem perquè no hi havia un moviment de joves sobre el canvi climàtic, perquè justament som els que haurem de viure-hi en aquest futur que tenim al costat, i en veure la Greta va ser quan molts vam decidir participar-hi activament, manifestar-se cada divendres i pressionar els governs. Ara, el nostre moviment va més enllà d’una sola persona; sí que va ser qui ens va despertar, però ara ja cada nucli és un món. No és el mateix el moviment Fridays for future de Barcelona, que el de Sant Cugat, el de Sabadell o el d’Escòcia. Cada Fridays for future és un món de joves ecologistes que han vist l’oportunitat de fer seves les reivindicacions.

Teniu alguna mena de connexió amb els moviments d’altres poblacions?
Sí, fem trobades d’àmbit estatal, europeu o més locals en l’àmbit de Catalunya. Estem en permanent contacte amb els moviments més propers. És un moviment tant global que constantment estem veient com es manifesten per Europa, Àsia, Amèrica… per tot arreu… A nivell de xarxes socials sí que intercanviem accions o comentaris amb moviments d’arreu del món.

Entenc que les xarxes socials, per un moviment integrat bàsicament per joves, són molt importants.
Sí, a través de les xarxes és el canal a través del qual fem difusió de tot el que fem. I com és un moviment tan extens, fem molta pinya. Si fem una acció però no la publiquem, doncs no arriba i, pràcticament, seria com si no l’haguéssim fet. Les xarxes socials juguen un paper molt important.

L’Ajuntament va declarar l’emergència climàtica de Sant Cugat fa relativament poc i, en aquest sentit, s’ha convocat la taula de treball corresponent. Esteu satisfets amb les passes que la ciutat està donant en aquest sentit?
Nosaltres vam iniciar una sèrie de reunions amb el govern de l’Ajuntament de Sant Cugat i se’ns va explicar que a final d’any hi hauria un pla d’acció concret per aplicar, però no es va fer i, en aquest sentit, ens vam sentir una mica desplaçats i menystinguts. Ens va agradar que és declares l’emergència climàtica, però no era el que esperàvem. Ara mateix estem a l’expectativa de com avança tot plegat. Nosaltres continuem fent molt treball intern per defensar-lo a les taules corresponents.

Quines accions considereu que l’Ajuntament de Sant Cugat hauria de dur a terme?
Tenim un document de prop de tres pàgines del document que estem valorant amb el llistat dividit per àmbits com transport públic, urbanisme, energies, sensibilització, comunicació… que considerem que s’han de fer a nivell local.

Com per exemple…
Hi ha molta feina a fer, però prioritzem temes concrets com la vianantització del centre i d’altres com l’educació on cal una major implicació sobretot el que afecta el medi ambient. Un gran pas serà quan l’educació prengui consciència de la crisi mediambiental.
Insistim que es faci un contracte de subministrament d’energia de l’Ajuntament amb energies renovables. D’altra banda, volem que es potenciï el producte local als horts urbans, cal crear més zones d’horts urbans i començar a teixir de veritat el que hauria de ser una xarxa de productes de km 0. Sant Cugat no pot tenir la sobirania alimentària, però sí que s’hi pot acostar bastant; hi ha estudis tècnics del mateix Ajuntament de Sant Cugat que ho deixen bastant clar en aquest sentit. Cal fomentar l’agricultura, fer pedagogia, perquè estem convençuts que molta gent es faria un mini hort a casa si tens uns coneixements mínims d’agricultura. Això seria genial!

Cada divendres, a dos quarts de sis de la tarda, us concentreu a la plaça de Lluís Millet (estació de FGC de Sant Cugat) i feu un recorregut pel centre fins a arribar a la plaça de la Vila, davant de l’Ajuntament. Us plantegeu fer recorreguts alternatius per altres barris del centre més allunyats com Parc Central, Coll Favà, Volpelleres… o anar fins a Valldoreix o la Floresta per tal d’arribar a més població?
Si, sempre comencem a la plaça de Lluís Millet, arribem fins a la plaça d’Octavià i acabem a l’Ajuntament. Per ara, no hem pensat ampliar els itineraris, però no descartem fer-hi accions als barris.

Coincidint amb el primer aniversari de Fridays for future de Sant Cugat, teniu pensades algunes activitats especials?
Estem treballant una exposició que volem fer a la Casa de Cultura, però ja ho explicarem. Probablement l’acció més gran que farem serà la manifestació del 21 de febrer, és a dir, volem que aquell divendres siguin molts els santcugatencs i santcugatenques que ens acompanyin, volem que sigui multitudinària. Hem convidat a les associacions de pares i mares de les escoles de Sant Cugat perquè ens ajudin a promoure aquesta concentració especial, també s’hi afegirà l’assemblea de la bici de Sant Cugat, etc.

Gràcies per la feina que feu, ens veiem el 21 de febrer a les 17,30 h. a la plaça de Lluís Millet!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial