Articles del confinament

Carta als infants. Tornar a néixer després del confinament

Com serà sortir després de quaranta-dos dies d’estar en un espai reduït, obrir la porta, respirar, omplir els teus pulmons de vida amb la immensitat de l’aire en la teva cara i la brisa tèbia embolicant-te la pell?

Com serà trobar-te amb un sol intens que reflecteix fins a haver de tancar els ulls? Un sol infinit i tan lliure com tu, que acabes de sortir al carrer per primera vegada després de tants dies.

Com serà tornar a sentir velles aromes i l’olor de les flors que tornen un any més?, l’eixordador silenci al carrer. Descobrir que en la teva absència la ciutat es va buidar de gent, es va omplir d’ocells i ara s’escolta molt més el seu cant.

Com serà recuperar la llibertat, mirar l’horitzó i no topar-te amb parets? Descobrir que l’herba està tan alta com tu, que han despertat els arbres després de l’hivern, veure als amics… i ai! No poder abraçar-los!

Com serà tornar a córrer fins a esgotar-te? Com serà tornar a anar en bici?

El cordó umbilical que et va unir a casa en una gestació de quaranta-dos dies acaba de tallar-se. En sortir per la porta de casa, has tornat a néixer. Han passat gairebé els mateixos dies que dura l’embaràs d’una conilla mitjançant el qual neix un nou ser. En aquest temps tu també has madurat i estàs més preparat per a la vida. Tu mateix has gestat el nou ésser que ets, i tornes al món amb noves pors i preocupacions.

Sentiràs dolor o tristesa, encara que no entenguis per què. Hauràs descobert que, fins i tot amb pocs anys de vida, ja és possible perdre coses tan simples i importants com la salut o el fet d’abraçar els avis. Hi ha gent que ha perdut la feina, hi ha estimats o conegut que s’hauran anat definitivament… de fet, fins i tot morir és quelcom diferent, perquè la gent se’n va del món sola i ningú pot acomiadar-se d’ella.

En un temps, recordaràs aquestes setmanes perquè vas viure coses boniques que ara començaràs a perdre: dormir millor o estar més relaxat per no tenir tantes extraescolars i no anar a l’escola durant uns mesos.
Hauràs jugat moltíssim, hauràs conegut més a la teva família, hauràs estat més acompanyat i segur.
Hauràs descobert que t’encanta dibuixar, cuinar o fer coses que mai havies fet. Perquè el virus d’abans no es deia Corona, sinó que tenia forma de rellotge, i quan creies que eres lliure, paradoxalment et senties més esclau del temps i les agendes que durant confinament entre quatre parets.

Un dia li explicaràs als teus fills que vas viure una cosa tan estranya que va aturar el món. Recordaràs el 26 d’abril com el dia al qual tots els nens van tornar a néixer, a respirar profundament i a sentir que l’aire es va apoderar dels seus pulmons. Van veure una llum intensa i van sentir que eren lliures, com quan van sortir de la panxa de la mare.

Et desitjo que aquestes primeres sortides, en les quals encara roman en tu la sorpresa davant el nou, les guardis com un regal que t’ofereix la vida. Tant de bo puguis mantenir aquestes experiències en la teva memòria i que aquest moment sigui enormement significatiu per a tu.

(Per cert! No podrem celebrar la sortida dels infants al carrer fins que els adolescents tinguin dret a sortir, com a mínim, en les mateixes condicions que els menors de catorze anys).

Verónica Bronstein
Psicòloga especialista en infància i adolescència
Co-fundadora i Directora de l’Institut de la infància

 


CARTA A LOS NIÑOS. VOLVER A NACER DESPUÉS DEL CONFINAMIENTO

Cómo será salir después de cuarenta y dos días de estar en un espacio reducido, abrir la puerta, respirar hondo, llenar tus pulmones de vida y sentir la inmensidad del aire en tu cara o la brisa tibia envolviéndote la piel?

Cómo será encontrarte con un sol brillante que te refleja hasta tener que cerrar tus ojos? Un sol infinito y libre como tú, que acabas de salir a la calle por primera vez después de tantos días.

Cómo será volver a sentir viejos aromas y el olor de las flores de primavera esperándote desde hace semanas?, el ensordecedor silencio de las calles. Descubrir que en tu ausencia la ciudad se vació de gente pero se llenó de pájaros y ahora se escucha mucho más su canto.

Cómo será recuperar la libertad, mirar el horizonte y no toparte con paredes? Descubrir que la hierba está tan alta como tú, que los árboles han despertado después del invierno, ver a tus amigos de lejos y ay!…no poder abrazarles!

Cómo será volver a correr hasta agotarte? Cómo será recordar cómo era andar en bici?

El cordón umbilical que te unió a tu casa en una gestación de cuarenta y dos días acaba de cortarse. Al salir por la puerta de casa has nacido nuevamente. Han pasado casi los mismos días que dura el embarazo de una coneja a través del cual nace un nuevo ser. En este tiempo tú también has madurado y estás más preparado para la vida. Tú mismo has gestado el nuevo ser que eres y regresas al mundo que dejaste hace días, con nuevos miedos y preocupaciones.

Sentirás dolor o tristeza, aunque no entiendas por qué. Habrás descubierto que, incluso con pocos años de vida ya es posible perder cosas tan simples e importantes como la salud, la libertad o abrazar a tus abuelos. Hay gente perdió el trabajo, hay personas queridas o conocidos que se habrán ido definitivamente. De hecho estos días hasta morir es diferente…la gente se va del mundo sola y nadie puede despedirles.

En un tiempo, recordarás estas semanas porque viviste cosas bonitas que ahora comenzarás a perder: dormir mejor o estar más relajado por no tener tantas extraescolares y no ir a la escuela durante meses.

Habrás jugado muchísimo, habrás conocido más a tu familia, habrás estado más acompañado y seguro, a pesar del miedo al virus que esperaba afuera de casa.

Habrás descubierto que te encanta dibujar, cocinar o hacer cosas que nunca habías hecho. Porque el virus de antes no se llamaba Corona, sino que tenía forma de reloj y cuando creías que eras libre, paradójicamente te sentías más esclavo del tiempo y las agendas que estando confinado entre cuatro paredes.

Un día le contarás a tus hijos que viviste algo tan extraño que llegó a detenerse el mundo.

Recordarás el 26 de abril como el día en el que los niños volvieron a nacer. Respiraron profundamente, sintieron que el aire se apoderó de sus pulmones, al salir vieron una luz intensa y se sintieron libres, como cuando salieron de la barriga por primera vez.

Te deseo que estas primeras salidas en las que aún permanece en ti el asombro ante lo nuevo, las guardes en tu corazón como un regalo que te ofrece la vida.

Ojalá puedas mantener todas estas experiencias en tu memoria para siempre y que este momento de salir por primera vez a la calle sea enormemente significativo para ti.

(Por cierto! no podremos celebrarlo, hasta que los adolescentes sean respetados en su derecho a salir como mínimo en las mismas condiciones que los menores de 14 años).

Verónica Bronstein
Psicóloga especialista en infancia y adolescencia
Co-fundadora y Directora del Institut de la Infància.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial