Articles del confinament

Coronavirus: Una bona oportunitat per deixar de fumar

L’epidèmia del Cov-19 ens ha fet aturar la nostra activitat diària i canviar moltes coses que fèiem rutinàriament. Seria bo que també fos un bon motiu perquè els fumadors es plantegin deixar de fumar, ara que estaran a casa confinats i no espot sortir al carrer.
Hi ha sempre molts motius per deixar de fumar, però en aquests moments encara hi ha més.
Cal fer-ho per cuidar la salut, però ara encara més a l’estar confinats i per facilitar la bona convivència amb les persones que no fumen i per reduir els riscos del coronavirus del fumador i de la família, en tenim altres de motius a considerar.

Un comunicat recent del Servei Sanitari Italià, ens avisa que els fumadors són més sensibles a partir els efectes patològics del coronavirus. Aquí tenim un element de risc nou a tenir en compte i que és independent de l’edat de la persona infectada. El fet de fumar et fa entrar en el grup de risc encara que siguis menor de seixanta-cinc anys.
Els pulmons d’un fumador, presenten lesions provocades pel fum del tabac de manera crònica, per tant amb el coronavirus la seva afectació resultarà ser més greu.

També s’ha apuntat la possibilitat que el coronavirus es pot transmetre a través del fum del tabac a altres persones.
Aquesta opció afectaria de manera important al fumador passiu, i cal tenir-ho present.

El confinament en pisos o espais reduïts, a on conviuran les famílies amb nens petits, o amb gent gran, ens cal fer renovació de l’aire i evitar carregar l’ambient.

Per això, no és convenient que es fumi a dins, però encara que es faci en el balcó o a la finestra, sabem que el fum entra igualment dins les cases i les substàncies tòxiques generades de la combustió del tabac, generen el que en diem fum de tercera mà, el qual es diposita en la roba, cabells, mans, cortines, etc. i és fàcil de comprovar que hi és, per aquella olor típica de tabac que fan les cases, o el cabell o la roba d’un fumador.
Igual que el coronavirus ens pot contagiar quan toquem superfícies a on ha pogut caure i que no estiguin desinfectades, el fum de tercera mà, també sabem que contamina i intoxica al qui el toca.

Sobretot si hi ha nens petits a casa, cal no fumar gens al seu costat. Ells, tot ho toquen amb les mans i se les posen a la boca. Igual que no vols que agafin el coronavirus has de fer tot el possible perquè no agafin els productes tòxics dipositats de la combustió del tabac en la teva roba, taules, cabell, etc.

Els estancs no tancaran en aquesta etapa d’alerta. Aquesta mesura ha estat adoptada sense pensar realment en la salut de les persones i per a mi és inversemblant, com ho va ser lo de les perruqueries, que finalment es va canviar. El tabac no és una substància necessària per viure, al contrari, és dolenta per a la salut i que es pot deixar d’utilitzar si hi ha voluntat i motius importants per fer-ho.
Hagués estat bé que els estancs tanquessin per confinament. Estic segura que aquesta mesura hagués estat bona per reduir el consum i fins i tot hagués estat un gran motiu per estimular a deixar el tabac a una gran majoria dels fumadors del nostre país.

Montse Moral, farmacèutica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial