Articles del confinament

El confinament o un estat d’ànim

El pitjor del confinament no és estar tancat a casa, és saber que no pots sortir.

Què trobo a faltar?, els meus fills i els meus amics, fora d’això estic bé. Jo estic acostumat a trobar-me sol, bé, sol no, amb la companyia de la meva gossa al meu estudi. Estic còmode així. Fa anys vaig tenir un estudi al bell mig del parc natural de Cap de Creus. El camí per arribar-hi era llarg i pedregós i s’acabava on començava la meva propietat. Estava totalment aïllat, i recordo perfectament que una amiga meva sempre em feia la mateixa pregunta: No et trobes sol, i jo sempre li responia: Tinc les meves granotes, els meus peixos, els meus ocells, i em tinc a mi, que dec ser una persona molt divertida perquè m’ho passo molt bé amb mi mateix, sempre tinc coses a fer o què pensar, i no m’avorreixo mai.

Aquest confinament m’ha ajudat a veure grans i petites coses del meu comportament i del comportament dels amics.

Aquesta situació es podria aprofitar en positiu. Ahir mateix em vaig adonar d’una cosa que he estat fent durant anys, desaprofitar molt material. Ja no es tracta de demanar que te’l portin a casa o d’anar a la botiga a comprar-lo, es tracta de no malgastar el que estem dilapidant tots plegats sense adonar-nos-en, pensant que no té importància, doncs sí, té molta importància aprofitar les coses que tenim. Això a mi em servirà d’ara endavant.

Un altre dels pensaments que he tingut és en l’economia especulativa que hem muntat entre tots, l’economia de comprar a països amb renda molt baixa, vendre aquí a uns preus amb un marge bestial i això només serveix per beneficiar a molt pocs i per empobrir el nostre país. S’ha demostrat que un país que tenia una indústria tèxtil importantíssima ja no la té, ni tan sols per fer mascaretes. S’ha demostrat que als pagesos no els hi paguen les seves collites ni al preu de producció. En fi, s’ha demostrat que aquest món capitalista s’ha col·lapsat per un virus, que estem indefensos, que no som tan forts com ens pensàvem. Això també ho hauríem d’aprendre, o ens podem transformar en un gran forat negre que tot ho engoleixi.

També he fet una reflexió i l’hauríem de fer tots sobre la importància de la gent que exerceix els seus treballs anònimament. Aquests sanitaris que estan a primera línia de foc, aquests transportistes, aquests bombers, aquests cuidadors de gent gran, aquests treballadors dels supermercats, aquests escombriaires, aquests funcionaris, molts d’ells molt mal pagats i socialment molt mal vistos, quan ara ens adonem que gràcies a ells això no ha estat una tragèdia més gran. Doncs també potser seria hora de veure que els nostres herois no haurien pas de ser ni els cantants, ni els artistes, ni els esportistes, sinó aquesta gent que treballen ben bé per nosaltres.

I potser també hem de descobrir que no n’hi ha prou amb aplaudiments i amb posar-nos llaços de diferents colors, sinó que quan hi hagi eleccions pensem com voldríem que es gastin els nostres diners amb més sanitat pública, més i més bona educació per tothom, en repartir millor la riquesa, etc.

També he descobert les ànsies i necessitat de comunicació de les persones que es creien molt autosuficients i ara s’han adonat que els uns depenem dels altres. També seria bo que, començant per la corona, seguint per l’Església, alts funcionaris, banca, companyies energètiques i polítics, fessin un acte de generositat i patriotisme (perquè això sí que és ser patriòtic) amb un esforç econòmic, com es demana als altres treballadors, per donar exemple a la ciutadania.

Bé, també he après i espero que aprenguem tots plegats que a partir d’ara res serà igual. Com va ser tot diferent a partir de l’11 de setembre. Tant de bo que ho aprofitem per bé, encara que fa temps jo he perdut la fe, però no l’esperança.

Els que em coneixen bé, saben que en aquests moments jo estic preparant alguna cosa per agrair a tota aquesta gent que ens han ajudat en aquests dies de tristor.

Lluís Ribas
Artista pintor

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial