Articles del confinament

El sector immobiliari ha entrat en recessió

El preu dels actius baixarà, per l’aturada del sector i en major mesura per la recessió econòmica provocada per la crisi de la Covid-19. La magnitud de la recessió vindrà determinada per la durada de l’estat d’alarma i confinament, que comporta una crisi financera de magnitud exponencial.


Aquesta contesa no destrueix les nostres infraestructures, podem començar a produir en el minut següent a què acabi la pandèmia. El problema rau en el fet que s’està destruint a velocitat vertiginosa la capacitat dels nostres clients d’adquirir els nostres productes. I és ben conegut que el que determina (perversament) el preu de l’immobiliari és la capacitat d’adquisició dels compradors. El nou preu vindrà determinat, com sempre, per: liquiditat i capacitat d’endeutament dels compradors. Una liquiditat consumida per confinament, i una capacitat d’endeutament minvada per l’increment de l’atur i gradual estrangulació del sistema financer.

És impossible pronosticar preus sense recórrer a l’odiós depén. Depèn de quant duri la Covid-19.

En un exercici de futurologia podríem profetitzar que el preu de l’habitatge baixarà al voltant d’un 5% per cada mes que l’economia estigui confinada, que la caiguda com deia al principi serà exponencial, és a dir, que guanyarà velocitat, i que trobaria el seu sòl en el deute pendent d’hipoteques del nostre país, com ja va passar en la crisi de la bombolla. Però a diferència d’aquesta crisi, és previsible una recuperació més àgil…

Sense vacuna que curi la pandèmia, ni tests que permetin controlar-la, el postconfinament s’aventura com un caos. Ja veurem… La crisi econòmica i de l’immobiliari doncs, gravitarà entre tots aquests factors, i els que ja anàvem arrossegant.

Xavi Soler
Gerent de Soler
Finques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial