Articles del confinament

Les pèrdues poden ser guanys

Mai m’hauria imaginat que escriure sobre el confinament fos tan complicat. Suposo que després de més de cinc setmanes confinat, ha hagut molt temps, potser massa, per pensar, per reflexionar; i sintetitzar totes aquestes idees en un sol text, no em resulta fàcil.

Curiosament sí, tenim més temps que mai, però cada dia que passa em pregunto si aquesta sensació de més temps és merament una sensació o respon a la realitat.

En el meu cas, per exemple, sóc estudiant, i tota la meva activitat lectiva ha estat substituïda per classes on-line a distància, fet que em permet estalviar-me dues hores diàries de transport. Però tanmateix sento, potser de manera intrínseca, que em falta temps. I després de donar-hi moltes voltes crec que en part, aquest sentiment respon a la gran connectivitat que tenim. Perquè sí, estem separats uns dels altres, però cal reconèixer que paradoxalment estem més connectats que mai.

La tecnologia ha aconseguit que precisament perquè estem a casa, la nostra disponibilitat portes en fora passi a ser del 100%. No tenim excusa: o estem disponibles o estem disponibles. I ja no ho dic només pel que fa a les diverses videotrucades, videoconferències o trobades virtuals que puguem tenir, faig referència també al teletreball. Després de parlar amb diverses persones, sembla que des que treballen des de casa fan fins i tot més hores que quan eren a la feina. Com és possible? Potser és que patim perquè sembli que no estiguem treballant i per això acceptem trucades de feina fora de l’horari laboral?

I lligat al tema de la disponibilitat gairebé absoluta, voldria parlar-vos d’una altra de les meves grans preocupacions: la llibertat. Per raons sanitàries tots hem accedit obedientment a un confinament total, i no tinc cap mena de dubte que així havia de ser. Però tanmateix això obre un precedent de cara al que vindrà. Per ara hem cedit la nostra llibertat de moviment per raons excepcionals. Però fins on arribarem? Cedirem més llibertat a canvi d’una major seguretat? Perdrem intimitat per un major control? Per ara sembla que fins i tot estem perdent llibertat d’expressió pel manteniment d’un “bon clima social” referent a tot allò que diem o publiquem per xarxes. I el que m’angoixa no és només el que estem perdent, si no l’aparentment manca de protesta social envers aquestes pèrdues.

Sento si per ara el to d’aquest escrit no està sent optimista, però intentaré acabar traient-vos un somriure. No sé si ho recordareu, però a la sèrie televisiva Polseres Vermelles en un dels capítols, en parlar de la felicitat, es cita que una de les claus d’aquesta és que les pèrdues poden ser guanys, i crec que precisament en un moment com aquest no puc estar més d’acord.

Estic convençut que després d’aquesta experiència única a les nostres vides sortirem reforçats com a societat. No tinc cap mena de dubte que el futur és la tecnologia, i aquest confinament ho ha demostrat. Estic segur que trobarem la manera d’establir equilibris entre temps per connectar i temps per desconnectar, entre teletreball i vida familiar, entre les reunions presencials i les videoconferències, entre un planeta contaminat i una forma de vida sostenible, entre la seguretat i la llibertat. I tinc clar que tot això tindrà com a resultat una societat més participativa, més solidària i sobretot més democràtica. Junts aconseguirem que si volem ser lliures, ho siguem.

Molta força pels dies que vindran, no defalliu, i sobretot no deixeu de somiar mai en un futur millor. Endavant, endavant i endavant, que ben aviat ens podrem fondre a abraçades.

Marc Ledesma
Estudiant de Dret i Economia,  i Comunicació

2 Comments

  • Teresa Mur

    M’agrada molt tot el que dius Joan i tens molta raó
    Jo també crec que de totes les situacions per dolentes que siguin hem de treure una part positiva, un aprenentatge, una millora a algun nivell, i crèixer com a persones, com a comunitat i com a societat.
    I també em preocupa el que dius amb molt criteri de la pèrdua de llibertats.
    Espero que aquest desastre de la pandèmia, que ho és a nivell sanitari i econòmic, no serveixi a ningú per aprofitar-se de la por que hem passat i que encara passem per a destruir guanys tan importants com la llibertat d’expressió o la llibertat de moviments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial