Articles del confinament

On t’enfoques?

Em dic Quim Chalé, fa quasi dos anys que visc a Sant Cugat i heu aconseguit enamorar-me tant, que se’m fa difícil no veurem vivint a qui, i sóc molt de Barcelona!!

I en aquests moments, encara que sembli una ximpleria, en parlaré més endavant d’això… Estar confinat a Sant Cugat és un privilegi: poder sortir al jardí, mirar per la finestra i veure verd, està en contacte amb la natura, és un privilegi.

I deia que pot sembla una ximpleria, per què hi ha coses més importants, oi?
El confinament, els malalts, els morts, els negocis tancats, la crisi econòmica… molts i molts problemes que tenim en aquests moments. Només cal mira les notícies per adonar-se’n.

I per això, la pregunta del títol de l’article: On t’enfoques?
Què és el que vols veure? On poses la teva atenció?

És clar que hi ha problemes, coses a millorar, a canviar, no només pel confinament sinó a la nostra vida, a la feina, al negoci.

Però, val la pena enfocar-se en ells, veure la vida com un seguit de problemes i desgràcies a quina més gran?

I no és que a mi no m’afecti la situació actual, sóc formador-coach per empreses, imaginat si la situació actual canvia el mercat. Malgrat això em vull enfocar en totes les coses bones, en totes les coses que sí que puc fer: més temps per treballar en projectes aparcats, més diversió amb els meus fills, la possibilitat d’aprendre noves habilitats, adonar-me de què és realment important a la meva vida…

Hi ha coses que pots controlar i coses que no.

Si t’enfoques en el que no pots controlar, i la majoria de coses relacionades amb la pandèmia i el confinament no les pots controlar, perds el temps, malbarates la teva energia en preocupacions que no et porten enlloc, només aconsegueixes estar preocupat, de mal humor, amb l’ànim baix…

Contràriament, quan t’enfoques en el pots controlar, la teva vida s’expandeix, hi ha acció, hi ha energia, hi ha canvis…

Per tant, la primera pregunta que et pots fer és On t’enfoques?

Aquesta és la primera? És que hi ha més?

Sí, hi ha tres preguntes que marcaren com és la teva vida, aquí les tens:

1. On t’enfoques? D’aquesta ja hem parlat.
2. Quin significat li dónes?
3. Què faràs?

Anem a pams.
Quim, què vol dir el significat que li dono?

Doncs que res no té significat fins que tu li dónes. A tot el que ens passa li donem un significat, no és veritat ni mentida, encara que pensem que allò que pensem és la veritat, no ho és.
Tot el que ens expliquem són històries que la nostra ment s’inventa.
La pregunta és si aquestes històries ens ajuden o ens limiten.

Et poso el meu exemple: La meva facturació ha caigut a pràcticament 0. Puc dir-me que la pandèmia és un desastre per què no tindré diners per pagar les despeses, deprimir-me i quedar-me al llit tot el dia, no tinc res a fer. O puc dir-me que és una gran oportunitat per treballar en els cursos i les formacions online que em preparin millor pel futur, per gaudir d’estar amb els meus fills.

Quina de les dues és veritat? Cap. Però una m’apodera i l’altra em limita.

I finalment, tant o més important que les preguntes anteriors: Què faràs?
Per què l’única forma de canviar, d’avançar, és fer, prendre acció, posar-se en moviment.
T’has enfocat en allò que és important, li has donat un significat que t’apodera, posat en acció, fes alguna cosa per avançar.

Has llegit fins aquí, has invertit el teu temps. Felicitats!!
No deixis que es quedi aquí.

Et proposo que t’agafis 30 minuts del teu temps en un lloc tranquil i et responguis les 3 preguntes. Potser no t’agraden les respostes, canviar-les és una decisió teva i només teva.

Pensa que és un moment històric, com l’aprofitaràs?

Quim Chalé
Formador-coach i autor del llibre R-EVOLUCIONATE
La meva web

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial