Opino

Per Sant Jordi, el carrer no serà nostre

Una indesitjable Covid-19 s’ho ha carregat absolutament tot, ha atacat a les persones provocant més de 8.000 morts i més 40.000 positius a Catalunya. I darrere les persones, han caigut milers de treballadors i empreses, col·lectius, iniciatives, projectes i moltes Il·lusions. L’aturada necessària, l’anomenat confinament, ha estat el detonant d’una brutal crisi global de la qual trigarem anys a refer-nos.

Mai hauria pensat que viuríem un dia de Sant Jordi sense llibres i roses inundant places i rambles de ciutats i pobles del nostre país. La gran preocupació sempre havia estat la climatologia, els catalans sempre patim i desitgem que el 23 d’abril no sigui una jornada ennuvolada amb amenaça de fortes pluges. Segurament avui signaríem celebrar Sant Jordi amb paraigües per protegir-nos només del mal temps tot remenant llibres a les parades dels carrers i comprant roses pels nostres essers estimats.

Però la diada de Sant Jordi s’ha hagut d’ajornar fins al 23 de juliol, una data consensuada entre la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes. La intenció d’ambdues entitats era aconseguir trobar un dia abans de les vacances d’estiu. Tant de bo m’equivoqui, però tinc seriosos dubtes que a finals de juliol sigui ja possible aplegar-nos milers i milers de persones al carrer, fent cua a les parades de llibres i roses, convivint amb una pila d’activitats culturals vinculades, com si la Covid-19 no hagués estat entre nosaltres els mesos anteriors.

En qualsevol cas, aquests dos sectors estan patint per les seves vendes. En èpoques de crisi sempre sorgeixen aprenentatges i noves oportunitats i, en aquest sentit, les noves (i no tan noves) tecnologies ajuden i ajudaran a fer que l’imprevist impacte no sigui tant bèstia.

Així, per exemple, unes quaranta editorials independents han fet una crida conjunta als lectors perquè comprem llibres per internet. Asseguren que és l’única sortida possible per pal·liar la tragèdia d’aquest sector. Sota el lema #DesconfinemElsLlibres, aquestes ens conviden a visitar les diferents plataformes possibles per comprar llibres, des de les grans botigues online, llibreries independents preocupades pel risc sanitari, plataformes col·lectives, i fins parades virtuals de Sant Jordi.

A Sant Cugat tenim un conjunt de llibreries molt potents com són Paideia, Alexandria, El Celler de Llibres i El Patí de Llibres on us recomano adquirir qualsevol novetat editorial durant tot l’any o encarregar aquell títol que us costa trobar; són autèntics professionals que sempre us aconsellaran en funció de les vostres necessitats i gustos de lectura.
També tenim les llibreries de segona mà El Siglo Mercantic i la franquícia Re-Read. I, com a altres ciutats, la cooperativa Abacus.

Sant Cugat, a més, és una ciutat amb molts autors i autores per metre quadrat, alguns d’ells de reconegut prestigi com són Xavier Bosch, Marta Pessarrodona, Alejandro Palomas, Empar Moliner, Víctor Alexandre, Sam Abrams, Tània Juste, Lluís Calvo, Victòria Camps, Carles Casajoana, Josep M. Figueras, Imma Monsó, Josep M. Jaumà o Pere Villalba, entre altres.

En tenim tants que, fins i tot, cada any es convoca la Taula d’Escriptors de Sant Cugat a la plaça dels Quatre Cantons quinze dies abans de Sant Jordi per acostar les novetats dels nostres autors i autores a la ciutat. Una activitat literària del TOT Sant Cugat que sempre té una gran acollida de públic i que vaig tenir el goig de crear i organitzar durant les primeres sis edicions amb el suport de la llibreria Alexandria, Òmnium Sant Cugat, l’Ajuntament de Sant Cugat i el patrocini d’Amat Immobiliaris.
Enguany, la Taula d’Escriptors de Sant Cugat s’havia de fer el 4 d’abril passat, hauria estat la 8a edició amb la participació d’una quarantena d’autors.

Enguany tampoc podrem gaudir presencialment de cap les activitats culturals que històricament es fan el 23 d’abril a la nostra ciutat. L’alternativa és participar en aquelles que s’estan organitzant d’una manera virtual des de les entitats o les biblioteques de Sant Cugat. Malauradament també ens quedarem sense el tradicional concert de Sant Jordi que l’Orquestra Simfònica Sant Cugat interpreta des de l’escenari del Teatre-Auditori, i que enguany coincidia amb la celebració del 30è aniversari de la formació que dirigeix Josep Ferré.

Serà un Sant Jordi absolutament diferent. Totes i tots estarem a casa. Hi serem com un dia més d’aquests darrers, però esperant rebre a a casa la rosa que els nostres estimats potser han encarregat en una de les floristeries de la nostra ciutat i/o el llibre que potser no esperem. Passeu tots una bona diada de Sant Jordi confinada i, si les autoritats sanitàries ho aconsellen, el 23 de juliol la celebrarem amb petons i abraçades al carrer.

Josep M. Vallès

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial